Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 26-02-2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Z.O.
Titlul articolului: Italia, criticata de Departamentului de Stat al SUA pentru actiunile indreptate impotriva tiganilor si romanilor
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2009-02-27&id=21965


Numele cotidianului

Articolul: 

 
 

Italia, criticata de Departamentului de Stat al SUA pentru actiunile indreptate impotriva tiganilor si romanilor

 
 
 

 26 februarie, 16:15 

   
       
           
   

     
   

Foto: files.meetup.com

     
       
   
 

Raportul anual al Departamentului de Stat al Statelor Unite privind respectarea drepturilor omului, publicat miercuri, avertizeaza ca pachetul legilor de siguranta adoptat in Italia a fost perceput ca vizand cu precadere romii, iar dezbaterile politice si actiunile oficiale din tara s-au concentrat aproape exclusiv asupra romanilor, informeaza NewsIn.

Documentul a remarcat abuzul impotriva cetatenilor de etnie roma din Italia si, in baza observatiilor facute de UE, isi exprima ingrijorarea fata conditiile de trai existente in taberele de romi si fata de climatul general de intoleranta existent impotriva tiganilor, romanilor si imigrantilor ilegali. Raportul arata ca au existat cazuri in care politia a folosit forta excesiva impotriva anumitor persoane, mai ales romi si imigranti.

"Au existat cazuri in care politia a folosit forta excesiva impotriva anumitor persoane, mai ales romi si imigranti detinuti in legatura cu anumite fapte penale sau aflati in cursul unor verificari de identitate", se sustine raportul.

 

Documentul oficial aminteste de pachetul de legi de securitate adoptat de guvernul italian la 21 mai. Acest pachet de legi inasprea sanctiunile pentru infractiunile comise de imigrantii ilegali si prevedea expulzarea strainilor condamnati la peste doi ani de inchisoare. La 30 mai, Guvernul a publicat un ordin prin care cerea prefectilor de Milano, Roma si Napoli sa identifice si sa colecteze datele biometrice ale persoanelor care locuiesc in taberele pentru imigranti, inclusiv cele ale minorilor. "Masura a fost perceputa ca vizand cu precadere romii. in urma criticilor comisarului european pentru drepturile omului, ale presei si ONG-urilor, guvernul a decis sa ii amprenteze numai pe cei fara documente de identificare si numai persoanele peste 14 ani", noteaza Departamentul de Stat.

Raportul SUA mentioneaza ca Human Rights Watch a atras atentia, in noiembrie 2007, ca urmarirea romanilor, mai ales a celor de origine roma, in vederea expulzarii de catre Guvernul italian incalca obligatiile internationale privind respectarea drepturilor omului.

"Chiar daca pachetul de securitate din mai viza cetatenii oricarui stat membru, dezbaterile politice si actiunile oficiale din tara s-au concentrat aproape exclusiv asupra romanilor, in particular asupra romilor. Romanii sunt cel mai mare grup de imigranti din Italia, estimati la 600.000 de persoane, adica un procent din populatie. Aproximativ 60.000 dintre acestia sunt romi", se arata in raport.

Ca urmare a adoptarii pachetului de securitate, politia si autoritatile locale au evacuat si daramat o serie de tabere ilegale de tigani din Roma, Milano si Napoli. In iunie, comisarul european pentru drepturile omului a vizitat unele tabere din Roma si si-a exprimat ingrijorarea despre conditiile de trai existente si despre climatul general de intoleranta existent impotriva romilor, romanilor si imigrantilor ilegali.

Raportul noteaza ca intre un sfert si o treime dintre femeile traficate pentru prostitutie in Italia provin din Romania. "Un numar mare de femei intra in tara de buna voie si sunt apoi obligate sa se prostitueze. in plus, tot mai multe persoane sunt traficate pentru munca la negru, mai ales in sectorul agricol si al prestarii de servicii", constata raportul. Dintre persoanele traficate pentru sex din Romania 15 la suta erau minori.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.